پوسیدگی ریشه وطوقه درختان میوه در سطح 5 هکتارتهدیدی جدید وجدی برای باغات شهرستان درمیان
مدیرجهادکشاورزی شهرستان درمیان گفت: پوسیدگی طوقه و ریشه در بیشتر باغ های میوه های دانه دار،هسته دار و خشکباری مخصوصا پسته،گردو و بادام شیوع دارد و خسارت هنگفتی به آنها وارد می سازد.
نصیرائی افزود: نشانه ها روی اندام های هوایی،ضعف عمومی و کم برگ شدن درختان و پدیدار شدن زردی خفیف در برگها هستند. پوست طوقه و گاهی بخشی از بن تنه ترک می خورد بافت زیر پوست بن تنه در محل شانکر به رنگ قهوه ای مایل به سیاه در می آید. ریشه های اصلی و فرعی تیره رنگ شده بعدا بر اثر فعالیت دیگر میکرو ارگانیزم ها به رنگ سیاه در می آیند درختهای بیمار ممکن است خشک شوند .
وی در خصوص نشانه نهای این بیماری گفت:درختان مبتلا در هر سن و سالی که باشند نهایتا خشک شده و چنانچه با بیل خاک اطراف طوقه عقب زده شود، کپک سفید و خاکستری رنگی در سطح پوست طوقه و ریشه دیده می شود که همان عامل بیماری است. ریشه های نازک و فرعی زودتر فاسد شده و نهال ها و درختان مبتلا را راحت تر از خاک می توان بیرون کشید.
نصیرائی خاطرنشان کرد عامل بیماریقارچهایپیتیوم،فایتوفتراو یا روزلینیا میباشد. رشته های این قارچ ابتدا به صورت سفید رنگ در سطح ریشه ظاهر شده و به تدریج خاکستری رنگ و تیره می شود . این رشته ها در خاک رشد و پیشرفت نموده و خود را از درختان مبتلا به درختان سالم می رسانند.
وی در پایاناقداماتی که درکنترل بیماری با پوسیدگی ریشه درختان میوه موثر می باشدرا
1-به حداقل رساندن مدت اشباع خاک باغ،به ویژه درقسمت نزدیک به سیستم ریشه.
2-احداث باغ در زمین هایی بدون زه آب و نیز زهکشی و تهویه ی خاک های زه آب دار و مرطوب باغ های احداث شده.
3-کاشت درختان روی خاک پشته های کم ارتفاع به گونه ای که هنگام آبیاری،آب،اطراف تنه و طوقه ی درختان را فرانگیرد.
4-استفاده از پایه های متحمل در درختهای پیوندی .
5-استفاده از قارچ کش های سیستمیک، تا اندازه ای در جلوگیری از پیدایش بیماری و کنترل آن در درختان بیمار موثر است .تراشیدن قسمت های پوسیده و عفونی تنه ،طوقه و ریشه ها و انهدام بقایای تراشیده شده توسعه ی بیماری را در درختان بیمار کاهش داده، ومرگ درخت را به تاخیرمی اندازد، عنوان کرد.